Noun exercise for Competitive exam | Advance level noun exercise | Noun practice set for SSC CGL | 35 questions of Noun

Hello my dear friends,

Noun exercise for ssc exams :

Noun exercise for Competitive exam की यह पोस्ट उन अभ्यर्थियों के लिए बहुत महत्वपूर्ण है जो उन Competetive Exams की तैयारी कर रहे हैं जिसमें English एक रोल निभाती है। अर्थात जिन परीक्षाओं में English के Questions पूछे जाते हैं।

हम जानते हैं कि Noun English का एक प्राथमिक Chapter है जहां से Parts of speech की शुरुआत होती है। Noun का किसी भी परीक्षा में एक अहम योगदान हो सकता है क्योंकि जब हम Noun को अच्छी तरह से समझे रहेंगे तो हमें Parts of speech के आगे के सारे Topics जैसे- Pronoun , adjective आदि अच्छी तरह समझ आयेंगे।

Noun exercise for competitive exam:

Advance level Noun exercise की यह पहली पोस्ट है आगे भी इस तरह के Noun exercise for Competitive exams की पोस्ट्स की जाती रहेंगी।

इस प्रकार के Noun exercises को solve करने से आप अपने Noun के ज्ञान का मापन कर सकते हैं। क्योंकि किसी भी Chapter की तैयारी पूर्ण तभी मानी जा सकती है जब हम उसके Practice papers को solve करें और उसमें संतोषजनक परिणाम हासिल करें।

यहां आपके लिए Noun for Competitive exams के 30 से अधिक Questions दिए गए हैं जोकि किसी न किसी अच्छे स्तर के Exams में पूछे गए हैं। साथ ही अंत में इन प्रश्नों के सही उत्तर दिए गए हैं जिससे कि आप अपने चुने हुए उत्तर की जांच कर सकते हैं।

आईये देखते हैं Noun Questions for all Competitive exams को ―

Noun practice questions for SSC Exams :

Instruction : From Question 1 to 10 there are four parts of each sentence [(A) , (B) , (C) , (D)] . in which one part has error. Please select that option for Correct answer. 

1. Such a (A)/ behavior is (B)/ intolerable. (C)/ No error. (D)

2. How many eggs (A)/ and milk (B)/ do you need. (C)/ No error. (D)

3. The surroundings of (A)/ my lodging (B)/ are pleasant (C)/ No error. (D)

4. These news have (A)/ disturbed the (B)/ peace of my mind (C)/ No error. (D)

5. All the girls students (A)/ of the college are advised (B)/ to sit in the(C)/ girls’ common room. (D)/ No Error (E)

6. When sohan returned (A)/ from Chennai, informed me (B)/ that he had come here (C)/ to do an urgent work. (D)/ No Error (E)

7. The Indian team (A)/ defeated the Australian (B)/ by an innings.(C)/ No error (D)

8. The name of (A)/ Sudhakar’s and (B)/ Abhijeet’s father is Rai bahadur. (C)/ No error.

9. When they stole (A)/ the money and (B)/ Where did they hide it ? (C)/ No error.(D)

10. last year two Italian prisoners (A)/ escapes from a prison camp (B)/ in Kenya during the war.(D)/ No error. (D)

Direction : There are four alternatives of underlined part is given below.  choose the correct alternative to improve the sentence.  If sentence doesn’t need improvement select ‘no improve’ option. 

11. Bachelor of Arts is a three-years degree course.

(A) a three-years degree courses.

(B) a three years degree course.

(C) a three-year degree course.

(D) No improvement.

12. Somesh gifted his sister many furnitures.

(A) Many furniture.

(B) Many pieces of furniture.

(C) Many pieces of furnitures.

(D) No improvement.

13. Empire after Empire was destroyed by Alexander.

(A) Empires after empires were

(B) Empire after empires was

(C) Empire after empire was

(D) Empires after empire were

(E) No improvement.

14. Two-third of the member of parliament were agreed on this bill.

(A) Two-thirds of the members of parliament

(B) Two-thirds of the member of parliaments

(C) Two-third of the members of parliament

(D) Two-thirds of the member of parliament

15. He gave his friend a hundred-rupees note.

(A) hundred-rupees notes.

(B) hundred-rupee notes.

(C) Hundreds-rupee note.

(D) Hundred-rupee note.

(E) No improvement.

16. Which of the following noun is not a Abstract Noun?

(A) goodness

(B) bravery

(C) family

(D) childhood

17. Choose the correct sentence –

(A) The chair’s leg is broken.

(B) The legs of chair is broken.

(C) The chair’s legs are broken.

(D) The leg of chair is broken.

(E) NOT.

18. Fill the appropriate collective noun.

◆ A/An …………………….. of Ants.

(A) army

(B) Swarm

(C) line

(D) Pack

19. Fill the appropriate collective noun.

◆ A/An ………………… Of sailors.

(A) Team

(B) Troop

(C) Crew

(D) Panel

20. Choose the correct sentence –

(A) The shopkeeper sold three dozen egg.

(B) The shopkeeper sold three dozens of eggs.

(C) The shopkeeper sold three dozens eggs.

(D) The shopkeeper sold three dozen eggs.

Instruction : From Question 21 to 35 also. there are four parts of each sentence [(A) , (B) , (C) , (D)] . in which one part has error. Please select that option for Correct answer. 

21. The French (a)/ have strange (b)/ habits. (c)/ no error (d)

22. Stealing is (a)/ a bad (b)/ custom. (c)/no error (d)

23. My uncle’s secretary’s wife (a)/ is (b)/ very charming. (c)/ no error (d)

24. Cities after cities (a)/ was (b)/ custom. (c)/no error (d)

25. A hundred miles (a)/ are a (b)/ long distance. (c)/ no error (d)

26. There were many (a)/ females (b)/ in the compartment (c)/ no error (d)

27. Renu stays (a)/ in the (b)/ boarding. (c) no error (d)

28. There was (a)/ no place (b)/ on the bench for you. (c)/ no error (d)

29. The teacher (a)/ needed (b)/ a chalk. (c)/no error (d)

30. I have (a)/ an urgent work (b)/ with you. (c)/ no error (d)

31. You have (a)/ a big number (b)/of money. (c)/no error (d)

32. Please (a)/ put your (b)/sign here (c)/no errors (d)

33. They like (a)/ the play (b)/ of cricket (c)/no error (d)

34. The chair’s leg (a)/ is (b)/broken. (c)/ no error (d)

35. Kamal enjoys (a)/ a freeship (b)/ in the college (c)/ no error (d)

Correct answer :

1-(A) , 2-(B) , 3-(B) , 4-(A) , 5-(A) , 6-(D) , 7-(D) , 8-(B) , 9-(A) , 10-(B) , 11-(C) , 12-(B) , 13-(C) , 14-(A) , 15-(D) , 16-(C) , 17-(D) , 18-(A) , 19-(C) , 20-(D) , 21-(C) , 22-(C) , 23-(A) , 24-(A) , 25-(B) , 26-(B) , 27-(C) , 28-(B) , 29-(C) , 30-(B) , 31-(B) , 32-(C) , 33-(B) , 34-(A) , 35-(B).

इस प्रकार आपने देखा कि Noun के किस प्रकार के प्रश्न Competetive exams में पूछे जाते हैं। अगर आपको ये Practice set अच्छा लगा हो तो इसे अपने साथी मित्रों के साथ Share अवश्य करें।

Related posts :

Tags :

Noun exercise for all competitive exams , noun practice set , Noun exercise questions , advance level noun questions for ssc exams , Ssc exams questions , noun questions , Noun practice questions for Competitive exams , Noun questions for ssc exams .

1 thought on “Noun exercise for Competitive exam | Advance level noun exercise | Noun practice set for SSC CGL | 35 questions of Noun”

Leave a Comment

x